Categories

Accountant (2) Accounts Officer (7) Add Question Paper (1) Admission Tickets (24) Airforce Recruitment Rally (4) Allotment (2) AMV (2) Answer Key (177) Army Recruitment Rally (21) Assistant Grade 2 (18) Assistant Salesman (1) Attender (1) BCA (1) BDO (2) Botany (1) BSF (1) BSNL (1) Central Govt Jobs (3) Certificate Verifications (2) Computer Progammer (2) Computer Programer Cum Operator (1) Computer/IT (1) Confidential Assistant (1) Current Affairs (26) Cutoff (4) Defence Jobs (10) DEO (1) Departmental Test (1) Deputy Engineer (1) Divisional Accountant (6) English Questions (6) Entrance Question Papers (2) Exam Calender (2) Exam Coaching (167) Exam Date (18) Exam Details (48) Excise Guard (13) Excise Inspector (5) Expected Questions (218) Experience Certificate (1) Filed Worker (2) Film Awards (2) Fireman (10) Forest Officer (3) General English (3) General Knowledge (59) General Science Questions (2) Hall Tickets (5) Helper - Peon (1) High Court Assistant (1) History (5) HSE Result (3) HSST (14) Important Articles (1) Indain Army Jobs (1) Indain Cinema (1) Indian Constitution (1) Indian Ecnomy (1) Interview (4) IT Jobs (1) Job Fair (1) Jobs (3) Junior Assistant (11) Junior Assistant Grade 2 (3) Junior Employment Officer (2) Junior Health Inspector (3) Junior Public Health Nurse (1) Kerala Fact (2) Kerala Job (2) Kerala PSC (2) Kerala Psc General Questions (7) Kerala PSC Latest Notification (5) Kerala University (2) KHSE (3) KSEB-MAZDOOR (3) L.P/ U.P (2) Lab Assistant (4) largest in World (1) Last Grade (2) LDC (62) LDC Answerkey (11) LDC exam coaching (46) LDC Model Exam (3) LGS (67) Lower Division Typist (3) Lowerdivision clerk-Model Exam (18) LP School Assistant (2) Mark list (1) Medical Officer (2) Model Exam - LGS (2) Model Questions (97) National Days (1) National Film Awards (1) National Film Awards 2014 (1) Notifications (11) Online Exam (1) Online Examination (3) PEN Names (1) PEON / WATCHMAN (1) Physcial Efficency test (10) Plus One (2) Plus One Admission (1) Police constable (29) Police Jobs (23) Postal Assistant (1) Postal Assistant Sorting Assistant (5) Previous Question Papers (11) Previous Questions (6) PROBABILITY LIST (9) Provisional Answerkey (3) PSC Exam 2015 (2) PSC Hall Ticket (1) PSC Memory Tricks (1) PSC News (28) PSC Rank Lsit (59) PSC Recruitment (2) Question Papers (18) Railway Group C (3) Railway Group D (6) Reasoning (1) Recruitment Rally (4) Renaissance in Kerala (8) Results (9) SBT (1) Secretariat Assistant (45) SET (1) SET Exam (1) Shortlist (49) Social Welfare Schemes and Measures (3) Solved Paper (166) Sports (1) SSC Solved Paper (4) SSLC (5) Staff Nurse (8) Sub Inspector of Police (9) Syllabus (89) Technician Grade 2 (1) University Assistant (2) University Exam Paper (1) VEO (17) Viceroys of india (1) Welfare Officer (1) Women Excise Guard (2) Women Police Constable (4) Work assistant (3)
Powered by Blogger.

Tuesday, 15 November 2016

Botany Questions And Answers For PSC Exam 2016

KERALA PSC EXAM SCIENCE QUESTIONS AND ANSWERS
Botany


1. The tendency of plants to grow towards light:
(a) Geotropism 
(b) Phototropism
(c) Chemotropism 
(d) None of these

2. The reproductory organ of Plants:
(a) Root 
(b) Leaf
(c) Stem 
(d) Flower

3. The pigment imparts yellow colour to flowers:
(a) Xanthophyll 
(b) Anthocyanin
(c) Betacyanin 
(d) Haemoglobin

4. Hormone that helps for flowering in plants:
(a) Auxin 
(b) Cytokine
(c) Ethylene 
(d) Florigin

5. Who discovered cell?
(a) Robert Hook 
(b) JC Bose
(c) Galeileo 
(d) None of these

6. The plant cell wall is made up of:
(a) Chitin 
(b) Cellulose
(c) Keratin 
(d) Fibrin

7. Who discovered that plant body is made up of cells?
(a) M.J.Shleiden 
(b) Theodore Swan
(c) Robert Hook 
(d) None of these

8. What is known as the power house of the cell?
(a) Ribosome 
(b) Lysosome
(c) Mitochondria 
(d) Nucleus

9. The colour of chloroplast:
(a) Red 
(b) White 
(c) Blue 
(d) Green

10. The metal present in chlorophyll:
(a) Calcium 
(b) Zinc
(c) Magnisium 
(d) Potassium


11. The tendency of plants to grow towards the direction of gravitational force:
(a) Geotropism 
(b) Phototropism
(c) Chemotropism 
(d) None of these

12. The rate of photosynthesis is highest in ..... light:
(a) Yellow 
(b) Blue
(c) Green 
(d) Red

13. The rate of photosynthesis is slowest in ..... light:
(a) Yellow 
(b) Green
(c) Blue 
(d) Red

14. Who discovered that animal body is made up of cells?
(a) M.J.Schleiden 
(b) Theodore Schwan
(c) Robert Hook 
(d) None of these

15. The hormone that is helpful for ripening of fruits:
(a) Auxin 
(b) Cytokine
(c) Ethylene 
(d) Florigin

16. Who proved that plants are living organisms?
(a) JC Bose 
(b) M.J.Schleiden
(c) Robert Hook 
(d) Theodore Schwan

17. The crop that depends rain for pollination:
(a) Pepper 
(b) Cardomom
(c) Paddy 
(d) Wheat

18. The organelle responsible for the maintenance of
the structure of cell?
(a) Nucleus 
(b) Endoplasmicreticulum
(c) Mitochondria 
(d) Vacoule

19. What are known as the ‘suicidal bags of the cell’?
(a) Mitochondria 
(b) Vacoule
(c) Nucleus 
(d) Lysosome

20. The plant with only one leaf:
(a) Colocasia 
(b) Amorphophalus
(c) Plantain 
(d) Vanda

Answers 
1 (b) 2(d) 3 (a) 4 (d) 5(a) 6(b) 7(a) 8(c) 9(d) 10(c) 11(a) 12(b) 13(b) 14(b) 15(c) 16(a) 17(a) 18(b) 19(d) 20(b)

No comments:

Post a Comment

Followers

Google+ Followers

-ADS-

space for ads