CIVIL POLICE OFFICER, BEAT FOREST OFFICER EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2018

KERALA PSC CIVIL POLICE OFFICER, BEAT FOREST OFFICER EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2018

Question1:-Name the monthly brought out by the Publication Division, Government of India, that carries messages of economic development
 A:-Kurukshetra
 B:-Yojana
 C:-Rosgar Samachar
 D:-Ajit
 Correct Answer:- Option-B

Question2:-Which of the following is the largest circulated newspaper in India?
 A:-Malayala Manorama
 B:-Dainik Jagran
 C:-Eenadu
 D:-Dainik Bhaskar
 Correct Answer:- Option-B

Question3:-What are bots?
 A:-Robots which manage complex security and surveillance tasks
 B:-Remote sensing earth stations of the satellite
 C:-Computer programmes designed to work automatically over the internet
 D:-Massive virtual storage of information of big corporations
 Correct Answer:- Option-C

Question4:-Who among the following is the leader of the Indian National Congress in the 16th Lok Sabha?
 A:-Mallikarjun Kharge
 B:-Rahul Gandhi
 C:-Sonia Gandhi
 D:-Gulab Nabi Azad
 Correct Answer:- Option-A

Question5:-Post truth which means debates are framed largely by appeals to emotions disconnected from the details of the
issues became widespread during the campaigns of the
 A:-2016 Presidential election in the US
 B:-2014 Lok Sabha election in India
 C:-2012 Presidential election in the US
 D:-2012 Russian presidential election
 Correct Answer:- Option-A

Question6:-The first Educational magazine in Kerala published by CMS college is
 A:-Njana Nikshepam
 B:-Vidya Vinodini
 C:-Vivekodayam
 D:-Vidyasangraham
 Correct Answer:- Option-D

Question7:-Kannerum Kinavum is an autobiography of
 A:-Sahodaran Ayyappan
 B:-V.T. Bhattathirippad
 C:-Ayyankali
 D:-Kumara Guru
 Correct Answer:- Option-B

Question8:-The proprietor and promoter of Swadeshabhimani was
 A:-K. Ramakrishna Pilla
 B:-A. Balakrishna Pilla
 C:-Vakkam Abdul Khader Moulavi
 D:-K.P. Kesava Menon
 Correct Answer:- Option-C

Question9:-Name the first woman judge of a High Court in India
 A:-Anna Chandy
 B:-Arya Pallam
 C:-Akkamma Cherian
 D:-A.V. Kuttimalu Amma
 Correct Answer:- Option-A

Question10:-Nivarthana movement in the early 1930s was an agitation demanding adequate representation in the
legislature for
 A:-Ezhavas
 B:-Muslims
 C:-Christians
 D:-All of the above
 Correct Answer:- Option-D

Question11:-The students are mostly influenced by
 A:-Father
 B:-Mother
 C:-Teacher
 D:-Friends
 Correct Answer:- Option-C

Question12:-Which is to be considered while constructing curriculum?
 A:-Objectives
 B:-Values
 C:-Methods
 D:-Students
 Correct Answer:- Option-A

Question13:-A teacher should have knowledge about
 A:-Child psychology
 B:-Educational psychology
 C:-Educational sociology
 D:-All these
 Correct Answer:- Option-D

Question14:-The method which is also known as laboratory method
 A:-Project method
 B:-Problem solving method
 C:-Heuristic method
 D:-Source method
 Correct Answer:- Option-D

Question15:-The book 'Democracy and Education' is written by
 A:-Plato
 B:-Aristotle
 C:-Dewey
 D:-Rousseau
 Correct Answer:- Option-C

Question16:-Purposive sampling is also known as
 A:-Deliberate sampling
 B:-Quota sampling
 C:-Simple random sampling
 D:-Stratified random sampling
 Correct Answer:- Option-A

Question17:-H-test is also known as
 A:-Distribution-free test
 B:-Fisher Irwin test
 C:-Kruskal-Wallis test
 D:-Wilcoxon-Manny-Whitney test
 Correct Answer:- Option-C

Question18:-The researcher has no control over the variables in
 A:-Descriptive Research
 B:-Conceptual Research
 C:-Fundamental Research
 D:-Qualitative Research
 Correct Answer:- Option-A

Question19:-Which is not a code of ethics to be followed by a researcher?
 A:-Objectivity in data collection
 B:-Objectivity in statistical techniques
 C:-Objectivity in analysis
 D:-Objectivity in findings
 Correct Answer:- Option-B

Question20:-The study of commonsense knowledge
 A:-Ethnography
 B:-Ethnomethodology
 C:-Epistemology
 D:-Historiography
 Correct Answer:- Option-B
CIVIL POLICE OFFICER, BEAT FOREST OFFICER EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2018 CIVIL POLICE OFFICER, BEAT FOREST OFFICER EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2018 Reviewed by PSC BOOK on 18:44 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.