Search This Blog

Wednesday, 21 February 2018

CIVIL POLCE OFFICER , WOMEN EXCISE OFFICER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2018

KERALA PSC CIVIL POLICE OFFICER , WOMEN EXCISE OFFICER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2018


Question1:-'Navika Sagar Parikrama', a circum-navigation expedition by an all-woman Indian Navy crew, was flagged off on Sept 10, 2017 from which state?
 A:-Goa
 B:-Tamil Nadu
 C:-Gujarat
 D:-Maharashtra
 Correct Answer:- Option-A

Question2:-Who is the Chief Justice of India?
 A:-Shekhar Basu
 B:-Dipak Misra
 C:-Baldev Sharma
 D:-P.K. Sinha
 Correct Answer:- Option-B

Question3:-Who is the father of 'Modern Kerala Renaissance'?
 A:-Chattampi Swamikal
 B:-Ayyankali
 C:-Brahmananda Sivayogi
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-D

Question4:-Who was the owner of the famous newspaper 'Swadeshabhimani'?
 A:-Moorkoth Kumaran
 B:-C.V. Kunjiraman
 C:-Vakkam Abdul Khadar Maulavi
 D:-K. Ramakrishna Pillai
 Correct Answer:- Option-C

Question5:-Which event led to the Royal Proclamation of July 26, 1859?
 A:-Vaikom Sathyagraha
 B:-Kuttamkulam Sathyagraha
 C:-Ezhava Memorial
 D:-Shanar Agitation
 Correct Answer:- Option-D

Question6:-Who accepted the pen name 'Kesari'?
 A:-C.V. Kunjiraman
 B:-Kandathil Varughese Mappilai
 C:-Vengayil Kunhiraman Nair
 D:-Chengalath Kunhirama Menon
 Correct Answer:- Option-C

Question7:-Who is regarded as the 'father of political movement' in modern Travancore?
 A:-G. Parameswaran Pillai
 B:-R. Ranga Rao
 C:-N. Raman Pillai
 D:-Mathu Tharakan
 Correct Answer:- Option-A

Question8:-'Hit Refresh' is a famous book written by _________.
 A:-Sanjay Jha
 B:-Sunder Pichai
 C:-Satya Nadella
 D:-Arvind Pangarhia
 Correct Answer:- Option-C

Question9:-Who authored the work 'Mokshapradipam'?
 A:-Vagbhatananda
 B:-Brahmananda Sivayogi
 C:-Vaikunta Swami
 D:-Kumara Guru
 Correct Answer:- Option-B

Question10:-Nair Service Society (NSS) has been modelled after which organization?
 A:-Brahma Samaj
 B:-Arya Samaj
 C:-Servants of India Society
 D:-Home Rule League
 Correct Answer:- Option-C

Question11:-Who is the Chief of International Monetary Fund (IMF)?
 A:-Christine Lagrade
 B:-Paolo Gentiloni
 C:-James Mattis
 D:-Htin Kyaw
 Correct Answer:- Option-A

Question12:-Article 24 deals with __________.
 A:-Freedom of conscience
 B:-Prohibition of employment of children
 C:-Paying of taxes
 D:-Right to conserve the language and culture
 Correct Answer:- Option-B

Question13:-'Kazhinja Kalam' is the autobiography of ________.
 A:-Joseph Mundassery
 B:-K.P. Kesava Menon
 C:-E.V. Krishna Pillai
 D:-A.K. Gopalan
 Correct Answer:- Option-B

Question14:-Who authored the novel 'Sarada'?
 A:-C.V. Raman Pillai
 B:-Appu Nedungadi
 C:-O. Chandu Menon
 D:-K.M. Panikkar
 Correct Answer:- Option-C

Question15:-When did Sri Chithira Tirunal Balarama Varma issued his famous Temple Entry Proclamation?
 A:-Nov. 1, 1936
 B:-Nov. 12, 1936
 C:-Nov. 10, 1937
 D:-Nov. 10, 1938
 Correct Answer:- Option-B

Question16:-'Wagon Tragedy' happened to be a tragic episode of _______.
 A:-Non-co-operation
 B:-Paliyam Sathyagraha
 C:-Kuttamkulam Sathyagraha
 D:-Malabar Rebellion
 Correct Answer:- Option-D

Question17:-Which article of our Constitution describes India as a 'Union of States'?
 A:-Article 1
 B:-Article 2
 C:-Article 3
 D:-Article 4
 Correct Answer:- Option-A

Question18:-Which country has roped in Bollywood actress Parineeti Chopra as their tourism ambassador?
 A:-China
 B:-South Kerala
 C:-Japan
 D:-Australia
 Correct Answer:- Option-D

Question19:-Under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, black money worth _________ was disclosed.
 A:-Rs. 4,900 crore
 B:-Rs. 4,500 crore
 C:-Rs. 4,000 crore
 D:-Rs. 5,200 crore
 Correct Answer:- Option-A

Question20:-Which state assembly has passed the bill on parental care on Sept 15, 2017?
 A:-Tamil Nadu
 B:-Mizoram
 C:-Bihar
 D:-Assam

 Correct Answer:- Option-D

No comments:

Post a Comment