JUNIOR ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2018

KERALA PSC COMPANY / BOARD / CORPORATION ASSISTANT :: JUNIOR ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2018


1:-In which article of the Indian Constitution deals with the Uniform Civil Code for the Citizen?
 A:-43(A)
 B:-44
 C:-50
 D:-41
 Correct Answer:- Option-B

2:-Which is the only gland that can act as endocrine and exocrine gland in human body?
 A:-Pancreas gland
 B:-Pituitary gland
 C:-Thymus gland
 D:-Thyroid gland
 Correct Answer:- Option-A

3:-The person suffering from both myopia and hypermetropia can be corrected by using a ________.
 A:-Cylindrical lens
 B:-Convex lens
 C:-Bifocal lens
 D:-Concave lens
 Correct Answer:- Option-C

4:-Out of the following substance which does not undergo sublimation?
 A:-Iodine
 B:-Camphor
 C:-Naphthalene
 D:-Sugar
 Correct Answer:- Option-D

5:-Which of the following is not a cropping pattern useful in increasing food production?
 A:-Mixed cropping
 B:-Hybridization
 C:-Inter cropping
 D:-Crop rotation
 Correct Answer:- Option-B

6:-Name the First country to pass the Right to Information Act
 A:-Sweeden
 B:-Belgium
 C:-Bolivia
 D:-Denmark
 Correct Answer:- Option-A

7:-The Thanneermukkam barrage is built across the _________.
 A:-Ashtamudi lake
 B:-Pookkode lake
 C:-Sasthamkotta lake
 D:-Vembanad lake
 Correct Answer:- Option-D

8:-Gandhiji met Ayyankali at Venganoor in
 A:-1935
 B:-1937
 C:-1936
 D:-1938
 Correct Answer:- Option-B

9:-Female oriented, community based, poverty reduction project of Govt. of Kerala, Kudumbasree was launched
on ___________.
 A:-17th May 1998
 B:-17th April 1998
 C:-17th June 1998
 D:-17th March 1998
 Correct Answer:- Option-A

10-Which of the following is not a bacterial diseases?
 A:-Plague
 B:-Cyphilis
 C:-Mumps
 D:-Cholera
 Correct Answer:- Option-C

11-The founder of World Wide Web (WWW)
 A:-Bill Gates, Paul Allen
 B:-Jan Koum, Brian Acton
 C:-Tim Berners Lee
 D:-Ray Tomlinson
 Correct Answer:- Option-C

12:-The Vice-Chairman and the Chief Executive Officer of NITI Aayog are appointed by
 A:-The President of India
 B:-The Prime Minister of India
 C:-The Chief Justice of India
 D:-The Joint Parliamentary Committee
 Correct Answer:- Option-B

13:-The Next Olympics (2020) at
 A:-Brazil
 B:-Japan
 C:-Britain
 D:-China
 Correct Answer:- Option-B

14:-The poet who called Sree Narayana Guru as 'Second Buddha'?
 A:-Kumaranasan
 B:-Vallathol
 C:-Vayalar Ramavarma
 D:-G. Sankara Kurup
 Correct Answer:- Option-D

15:-The founder of the 'Theosophical Society in Calicut',
 A:-Manjeri Rama Iyer
 B:-K.P. Kesava Menon
 C:-C. Krishnan
 D:-Dr. K.V. Choi
 Correct Answer:- Option-A


16:-Name, the INA hero who landed at Tanur, Kerala and was executed by the British?
 A:-K.B. Menon
 B:-Chembaka Raman Pillai
 C:-Vakkom Abdul Khader
 D:-Muhammad Abdul Rahiman
 Correct Answer:- Option-C

17:-The Hindi word 'Kitaab' is derived from which language?
 A:-Persian
 B:-Arabic
 C:-Farsi
 D:-Urdu
 Correct Answer:- Option-B

18:-The First Nobel Prize in Economics was awarded to
 A:-Paul A. Samuelson
 B:-Stiglitz
 C:-Amartya Sen
 D:-Jan Tinberganand Ragnar
 Correct Answer:- Option-D

19:-Chile Saltpetre is the common name of
 A:-Sodium nitrite
 B:-Potassium nitrate
 C:-Sodium nitrate
 D:-Potassium nitrite
 Correct Answer:- Option-C

20-Who was the founder of 'Granth Sala Sangham'
 A:-P.N. Panickar
 B:-K.N. Panickar
 C:-G. Sankara Kurup
 D:-Dr. K.M. George
 Correct Answer:- Option-A

21:-The elements which are found in the coastal plains of Kerala are
 A:-Aluminium and Silicon
 B:-Ilmenite and Monozite
 C:-Serelium and Borax
 D:-Hematite and Copper
 Correct Answer:- Option-B
22:-Who started the newspaper called 'Sujananandini'?
 A:-C. Krishnan
 B:-C.V. Kunhiraman
 C:-K. Kelappan
 D:-Kesavan Asan
 Correct Answer:- Option-D

23:-What is the full form of MSY?
 A:-Mahila Samridhi Yojana
 B:-Mahila Samyojak Yojana
 C:-Mahila Samskrithi Yojana
 D:-Mahila Samskara Yojana
 Correct Answer:- Option-A

24:-The Militant Organization, ''Indian Republican Army''
 A:-Yogesh Chandra Chatterjee
 B:-Jatin Mukherjee
 C:-Surya Sen
 D:-Rash Bihari Bose
 Correct Answer:- Option-C

25:-The term, 'United Nations' was coined by
 A:-Churchill
 B:-Roosevelt
 C:-Stalin
 D:-Jefferson
 Correct Answer:- Option-B

Previous Question Paper

JUNIOR ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2018 JUNIOR ASSISTANT EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2018 Reviewed by PSC BOOK on 20:23 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.