FIREMAN (TRAINEE) EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2017

KERALA PSC FIREMAN (TRAINEE) EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2017

1:-The ideals, objectives and basic principles of our Constitution contains in
 A:-Constitutional provisions
 B:-Fundamental Rights
 C:-Directive principles
 D:-The preamble
 Correct Answer:- Option-D

2:-Arrange in chronological order the following events of struggles and social revolts of Kerala
1) Guruvayur satyagraha
2) Salt satyagraha
3) Temple entry proclamation
4) Vaikom satyagraha
 A:-4, 2, 1, 3
 B:-4, 3, 1, 2
 C:-2, 4, 1, 3
 D:-2, 1, 4, 3
 Correct Answer:- Option-A

3:-The Directive principles of state policy of our Constitution adopted from the _________ Constitution
 A:-British
 B:-French
 C:-Irish
 D:-American
 Correct Answer:- Option-C

4:-By the `42^(nd)` Amendment of the Constitution in 1976 incorporated the description of Indian state as
 A:-Sovereign, Secular
 B:-Socialist, Sovereign
 C:-Democratic Republic
 D:-Socialist, Secular
 Correct Answer:- Option-D

5:-Who gave the revolutionary message "No caste, No religion, No God for man" ?
 A:-Sahodaran Ayyappan
 B:-Ayyankali
 C:-Sree Narayana Guru
 D:-Chattampi Swamikal
 Correct Answer:- Option-A

6:-Article 51 of our Constitution deals with
 A:-Emergency Provisions
 B:-Fundamental Duties
 C:-Election of President
 D:-Governors of States
 Correct Answer:- Option-B

7:-Articles 256-263 of the Constitution denotes which area of centre state relations ?
 A:-Financial relations
 B:-Legislative relations
 C:-Administrative relations
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C

8:-How many Articles are incorporated in the Indian Constitution ?
 A:-397
 B:-395
 C:-391
 D:-393
 Correct Answer:- Option-A

9:-Part III of the Constitution deals with
 A:-Fundamental Rights
 B:-Directive principles of state policy
 C:-System of judiciary
 D:-Federalism
 Correct Answer:- Option-A

10:-Which Fundamental Right was considered by Dr. Ambedkar as the heart and soul of the Indian Constitution ?
 A:-Right to Religion
 B:-Right to Freedom
 C:-Right to Equality
 D:-Right to Constitutional Remedies
 Correct Answer:- Option-D

11:-Which one is not a poetic work of G. Sankara Kurup ?
 A:-Moonnaruviyum Oru Puzhayum
 B:-Vishwa Darshanam
 C:-Muthum Chippium
 D:-Pathikante Pattu
 Correct Answer:- Option-C


12:-The spirit behind Malayalee memorial was
 A:-G. P. Pillai
 B:-Dr. Palpu
 C:-K. P. Sankara Menon
 D:-C. V. Raman Pillai
 Correct Answer:- Option-A

13:-Which one of the followng is not included in the triumvirate of Travancore State Congress leadership ?
 A:-C. Kesavan
 B:-K. Kelappan
 C:-T. M. Varghese
 D:-Pattom Thanu Pillai
 Correct Answer:- Option-B

14:-The National Civil Services Day is observed every year on
 A:-April `23^(rd)`
 B:-April `21^(st)`
 C:-March `23^(rd)`
 D:-March `24^(th)`
 Correct Answer:- Option-B

15:-Who has been appointed as the new Chief of Board of Control of Cricket in India (BCCI) ?
 A:-Vikram Limaye
 B:-Ramachandra Guha
 C:-Vinod Rai
 D:-Amitabh Choudhary
 Correct Answer:- Option-C

16:-Antoneo Guterres has been appointed as the `9^(th)` UN Secretary General. Which country he belongs to ?
 A:-Belgium
 B:-France
 C:-Portugal
 D:-Germany
 Correct Answer:- Option-C

17:-On `14^(th)` Janauary 2017 which city in Kerala declared as the `1^(st)` elderly friendly city of Kerala ?
 A:-Thiruvananthapuram
 B:-Kochi
 C:-Palakkad
 D:-Kozhikkode
 Correct Answer:- Option-D

18:-Name the T. V. Channel launched by Ministry of Electronics and Information Technology to educate and digitally
empower Indians in rural areas about cash less transactions
 A:-Digi cash
 B:-Class digi
 C:-Edu digi
 D:-Digi shala
 Correct Answer:- Option-D

19:-Who has been appointed as the Global Goodwill Ambassador of UNICEF for the campaign 'For Every Child' ?
 A:-Aiswarya Rai
 B:-Priyanka Chopra
 C:-Vidya Balan
 D:-Dipika Padukone
 Correct Answer:- Option-B

20.First political Drama in Malayalam
 A:-Adukkalayil ninnu arangathekku
 B:-Pattabakki
 C:-Marakkudakkullile Mahanarakam
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-B

FIREMAN (TRAINEE) EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2017 FIREMAN (TRAINEE) EXAM EXPECTED QUESTIONS AND ANSWERS 2017 Reviewed by PSC BOOK on 18:42 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.