Wednesday, 9 August 2017

FIREMAN (TRAINEE) EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2017


KERALA PSC FIREMAN (TRAINEE) QUESTIONS AND ANSWERS 2017

1:-Which article of the Indian Constitution guarantees Equal Justice and free Legal Aid to the citizen of India?
 A:-Article 38(1)
 B:-Article 39(A)
 C:-Article 39(d)
 D:-Article 48(A)
 Correct Answer:- Option-B

2:-In which state of India launched the revolutionary Rural Employment Guarantee Scheme for the first time in
1970s?
 A:-Kerala
 B:-Karnataka
 C:-Tamilnadu
 D:-Maharashtra
 Correct Answer:- Option-D

3:-When was the National Food Security Act came into force?
 A:-2009
 B:-2011
 C:-2013
 D:-2015
 Correct Answer:- Option-C

4:-In whose Diwanship separate fund for educational activities was started in Travancore?
 A:-T. Madhava Rao
 B:-A. Seshayya Sastri
 C:-Nanoo Pillai
 D:-T. Rama Rao
 Correct Answer:- Option-A

5:-In which year Keralapataka a news paper from Cochin was started?
 A:-1821
 B:-1854
 C:-1870
 D:-1876
 Correct Answer:- Option-C

6:-Who was known as 'Lincoln' of Kerala?
 A:-C. Kesavan
 B:-Pandit Karuppan
 C:-Dr. Palppu
 D:-K.P. Vallon
 Correct Answer:- Option-B

7:-Who exhorted the world famous dictum 'One caste, One religion, One clan, One world, One God'?
 A:-Sree Narayana Guru
 B:-Sahodaran Ayyappan
 C:-Ayya Vaikundar
 D:-Chattampi Swamikal
 Correct Answer:- Option-C

8:-Who made an official declaration granting lower caste Channar Women the right to cover their breasts in
Travancore in 1859?
 A:-Ayilyam Thirunnal
 B:-Sri Moolam Thiorunnal
 C:-Swathi Thirunnal
 D:-Chithira Thirunnal
 Correct Answer:- Option-A


9:-When was Malabar temple entry Act came into force?
 A:-1930
 B:-1936
 C:-1946
 D:-1947
 Correct Answer:- Option-D

10:-Which satyagraha was associated with Irinjalakkuda Kudalmanikyam temple?
 A:-Paliyam
 B:-Vaikkam
 C:-Kuttamkulam
 D:-Chevayoor
 Correct Answer:- Option-C


11:-Which among the following newspaper was edited by Muhammad Abdurahiman Sahib?
 A:-Mitavadi
 B:-Prabhatham
 C:-Malayalee
 D:-Al-Ameen
 Correct Answer:- Option-D

12:-Who translated the first historical novel 'Akbar' to Malayalam?
 A:-Kerala Varma Valiya Koi Thampuran
 B:-C. Anthapayi
 C:-Joseph Mooliyil
 D:-C. Krishnan Nair
 Correct Answer:- Option-A

13:-Who was the founder of Trivandrum Public Library?
 A:-John Alan Brown
 B:-Col. Edward Codogan
 C:-S.R. Ranganathan
 D:-P.N. Panickar
 Correct Answer:- Option-B

14:-Which among the following women of Kerala participated in the Civil Disobedience Movement, carrying two
month old baby in her arms and led the procession of Women?
 A:-Lalitha Prabhu
 B:-Arya Pallam
 C:-Parvathi Nenmenimangalam
 D:-A.V. Kuttimalu Amma
 Correct Answer:- Option-D

15:-What is the original name of Swami Ananda Theerthan?
 A:-Ananda Mohan
 B:-Ananda Shenoyi
 C:-Ramachandra Rao
 D:-Govinda Menon
 Correct Answer:- Option-B

16:-Who wrote the famous story Pottiya Izhakal?
 A:-Vaikom Muhammad Basheer
 B:-Thakazhi Sivasankaran Pillai
 C:-S.K. Pottakkad
 D:-Ponkunnam Varkey
 Correct Answer:- Option-D

17:-Which book won the Man Booker Prize for Fiction in 2015?
 A:-Satin Island
 B:-A Little Life
 C:-A Brief History of Seven Killings
 D:-The Fishermen
 Correct Answer:- Option-C

18:-Who was the fastest runner in the 2015 World Athletic Championship held in Beijing?
 A:-Justin Gatlin
 B:-Andre De Grasse
 C:-Trayvon Bromell
 D:-Usain Bolt
 Correct Answer:- Option-D

19:-In which year A.R. Rahman won the Oscar award?
 A:-2008
 B:-2009
 C:-2010
 D:-2011
 Correct Answer:- Option-B

20:-Which organisation won the Nobel Prize for peace in 2012?
 A:-National Dialogue Quartet
 B:-Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)
 C:-Both (1) and (2)
 D:-European Union (EU)
 Correct Answer:- Option-D

No comments:

Post a Comment

Followers