Search This Blog

Monday, 21 August 2017

FIREMAN (TRAINEE) EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2017

KERALA PSC FIREMAN (TRAINEE) EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2017

1:-Who is known as the chief architect of Fundamental Rights of Indian Constitution ?
 A:-Jawaharlal Nehru
 B:-B. R. Ambedkar
 C:-Sardar Vallabha Bhai Patel
 D:-Dr. Rajendra Prasad
 Correct Answer:- Option-C

2:-The Article of Indian Constitution that give right to minorities to establish and administer educational institutions
 A:-Article 17
 B:-Article 18
 C:-Article 30
 D:-Article 35
 Correct Answer:- Option-C

3:-Who was the first woman of Kerala to be enscribed on postal stamp ?
 A:-Sister Alphonsa
 B:-Annie Mascrene
 C:-Akkamma Cheriyan
 D:-Meera Bhai
 Correct Answer:- Option-A

4:-To whom the second Ezhava memorial was presented by the leaders of Ezhava community in 1900 ?
 A:-Lord Rippon
 B:-Lord Curzon
 C:-Sri Moolam Thirunal
 D:-Swathi Thirunal
 Correct Answer:- Option-B

5:-Brahma Prathyaksha Sadhujano Paripalana Sangam was founded by
 A:-Ayyankali
 B:-Kavarikulam Kandan Kumaran
 C:-Kumara Guru
 D:-Vagbhadananda
 Correct Answer:- Option-B

6:-Whose birthday is celebrating as National Women's Day on February 13 ?
 A:-Kasthurba Gandhi
 B:-Sarojini Naidu
 C:-Annie Besant
 D:-Vijayalakshmi Pandit
 Correct Answer:- Option-B

7:-Name the rescue operations held at Andhra Pradesh after Hud Hud Storm.
 A:-Operation Meghdoot
 B:-Operation Maithri
 C:-Operation Goodwill
 D:-Operation Lehar
 Correct Answer:- Option-D

8:-International Yoga Day celebrates on
 A:-June 21
 B:-June 25
 C:-July 21
 D:-July 25
 Correct Answer:- Option-A

9:-The Magazine Bhashaposhini Started under
 A:-K. C. Maman Mappila
 B:-T. C. Yohannan
 C:-Kandathil Varghese Mappila
 D:-K. M. Cheriyan
 Correct Answer:- Option-C

10:-The city of Great Britain hosted NATO submit in 2014.
 A:-New Port
 B:-Glasgow
 C:-Portsmouth
 D:-Belfast
 Correct Answer:- Option-A


11:-To uphold and protect sovereignty, unity and integrity of India is a provision made in the
 A:-Directive principles of State policy
 B:-Preamble of Indian Constitution
 C:-Fundamental Rights
 D:-Fundamental Duties
 Correct Answer:- Option-D

12:-The author of the book 'Freedom in Exile'.
 A:-Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
 B:-Dalai Lama
 C:-Panchan Lama
 D:-Lenin
 Correct Answer:- Option-B

13:-Name the `14^(th)` Atorny General of India.
 A:-Mukul Rohatgi
 B:-Soli Sorabjee
 C:-Grolam Essaji Vahanvati
 D:-Ashok Desai
 Correct Answer:- Option-A

14:-The Right to Education Act came into force except for the state of
 A:-Manipur
 B:-Jammu & Kashmir
 C:-Jarkhand
 D:-Punjab
 Correct Answer:- Option-B

15:-Name the only girl who has been selected as brand ambassador for Digital India Programme by the govt. of
India
 A:-Madhuri Dexith
 B:-Aishwarya Rai
 C:-Sheena Tiwari
 D:-Kruti Tiwari
 Correct Answer:- Option-D

16:-'Navamanjari' written by Sree Narayana Guru is dedicated to
 A:-Chattampi Swamikal
 B:-Vaikunda Swamikal
 C:-Brahmananda Sivayogi
 D:-Vagbhadananda
 Correct Answer:- Option-A

17:-The German footballer created record by scoring the most number of goals in FIFA world cup.
 A:-Thomas Muller
 B:-Christian Gunther
 C:-Miroslav Klose
 D:-Julian Daxler
 Correct Answer:- Option-C

18:-The Malayali Novelist who was conferred Kendra Sahitya Academy Award 2014.
 A:-C. Radhakrishnan
 B:-Subhash Chandran
 C:-M. T. Vasudevan Nair
 D:-M. Mukundan
 Correct Answer:- Option-B
Question

19:-Name the captain of temple entry campaign in Guruvayoor Sathyagraha.
 A:-K. Kelappan
 B:-T. S. Subrahmanyan Thirumumbu
 C:-N. D. Damodaran
 D:-A. K. Gopalan
 Correct Answer:- Option-B

20:-The idea 'A School along with every Church' was put forward by
 A:-Poikayil Yohannan
 B:-Palakkunnath Abraham Malpan
 C:-Pampadi John Joseph
 D:-Kuriakose Chavara
 Correct Answer:- Option-D

No comments:

Post a Comment