GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS FOR LDC EXAM 2017

GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS FOR LDC , VILLAGE FIELD ASSISTANT , FIREMAN TRAINEE , PRISON OFFICER EXAM 2017



1. Choose the antonym of ‘Recalcitrant’:
(a) Unruly 
(b) Hasty
(c) Amenable 
(d) Cautious

2. ‘Ipso jure’ means:
(a) By the law 
(b) Note below
(c) Without a day
(d) As things were before

3. Choose the correctly spelt word:
(a) Pronounciation 
(b) Prononciation
(c) Prenunciation 
(d) Pronunciation

4. You gained an advantage ____ me.
(a) over 
(b) on 
(c) of 
(d) at

5. The meaning of ‘Momentous’:
(a) For a moment 
(b) Wort remembering 
(c) Important
(d) Weak

6. I will send you the money ___ the end of the month.
(a) at 
(b) in 
(c) on 
(d) None of these

7. Select the correctly spelt word:
(a) Courtesey 
(b) Courtsy
(c) Courtecy 
(d) Courtesy

8. Where does Usha work? ____the sales department.
(a) in 
(b) at 
(c) on 
(d) by

9. Choose the word which is most opposite in meaning to the word ‘ENRICH’:
(a) Poor 
(b) Courage
(c) Diminish 
(d) Poison

10. Everyone has heard of ‘phrasal verbs’,
___?
(a) haven’t they 
(b) hasn’t they
(c) will they 
(d) do them

11. Choose the word which best expresses the meaning of the word ‘PREPONDERANCE’:
(a) Pre-eminence 
(b) Dominance
(c) Domineering 
(d) Preoccupation

12. Manu is a lawyer. He specialises ___company law.
(a) at 
(b) on 
(c) in 
(d) with

13. Pick out the word which is closest in meaning to the word ‘ASTONISHMENT’:
(a) Wonder 
(b) Offence
(c) Realization 
(d) Interest

14. The reported speech of : ‘Don’t shout’, I said to Nancy.
(a) I told Nancy don’t shout
(b) I told Nancy not to shout
(c) I told Nancy didn’t shout
(d) I told Nancy not shout

15. I can’t find my binoculars. Do you know where _____?
(a) it is 
(b) it was
(c) it has been 
(d) they are


16. We complained ____ the editor of the news paper about the news.
(a) about 
(b) at
(c) to 
(d) in

17. It was a public holiday, so there were ___ shops open.
(a) no 
(b) none 
(c) any 
(d) nothing

18. Choose the word which best expresses the meaning of the word ‘SQUANDER’:
(a) Expensive 
(b) Waste
(c) Litter 
(d) Economical

19. The club committee is ____ of the president, secretary and seven other
members.
(a) setup 
(b) set out
(c) made out 
(d) made up

20. Which is incorrect?
(a) A ten-rupee note
(b) A four-week course
(c) Two 12-years-old girls
(d) A five page letter

21. Choose the word opposite in meaning to the word ‘PRELIMINARY’:
(a) Final 
(b) First 
(c) Secondary 
(d) Initial

22. Geetha suggested ____ to the cinema.
(a) to go 
(b) going 
(c) is going 
(d) went

23. Choose the incorrectly spelt word:
(a) Grammer 
(b) Hammer
(c) Stammer 
(d) Manner

24. Are you excited____ going away next
week?
(a) at 
(b) on 
(c) about 
(d) by

25. I couldn’t answer ____ of the questions they asked me.
(a) no 
(b) none 
(c) nothing 
(d) any

26. A woman who is in charge of nursing and domestic arrangement in a hospital:
(a) Maid 
(b) Warden
(c) Matron 
(d) Midwife

27. Raju bought ____ flowers to decorate the hall.
(a) flocks of 
(b) heaps of
(c) bunches of 
(d) clumps of

28. Which word is correctly spelt?
(a) Traverse 
(b) Traverce
(c) Traverze 
(d) Traverrse

29. _____ is a very good form of exercise.
(a) Running 
(b) The run
(c) To run 
(d) Is running

30. He is always ____ in replying the letters.
(a) fast 
(b) swift
(c) immediate 
(d) prompt

31. Choose the word opposite in meaning to
the word ‘ENMITY’:
(a) Important 
(b) Unnecessary
(c) Friendship 
(d) Likeness

32. Rajiv Gandhi _____ Indira Gandhi as Prime Minister.
(a) acceded 
(b) receded
(c) exceeded 
(d) succeeded

33. Woman who trained to help other women in child birth:
(a) Matron 
(b) Midwife
(c) Nurse 
(d) Concubine

34. Choose the word opposite in meaning to the word ‘RESERVED’:
(a) Popular 
(b) Companionable
(c) Likeable 
(d) Talkative

35. Arbiter means:
(a) Priest 
(b) Despot
(c) Very bitter 
(d) Appointed by two parties to settle a dispute

36. Point out the nearest antonym of the word
‘Nominal’:
(a) Minimal 
(b) Exorbitant
(c) Large 
(d) Costly
37. I expect my friend ____ the third of next month.
(a) from 
(b) in 
(c) by 
(d) at

38. Choose the correctly spelt word:
(a) Ineligible 
(b) Inelligibal
(c) Inelligible 
(d) Inegibil

39. Two dozen oranges ____ only twenty rupees.
(a) cost 
(b) costing
(c) costs 
(d) costed

40. I met a lot of people ____ my stay in New
York.
(a) at 
(b) by 
(c) during
(d) till

41. Substance that prevents putrefaction:
(a) Antidote 
(b) Antiseptic
(c) Antonym 
(d) Anaemic

42. I dislike ____ to my house.
(a) his coming 
(b) he coming
(c) him coming 
(d) None of these

43. He ____ reply to your letter as soon as possible.
(a) has 
(b) could
(c) has been 
(d) will

44. When I opened the envelope, I was delighted to find a cheque ___ Rs.1000.
(a) by 
(b) at 
(c) in 
(d) for

45. Students looked very bored _____ the lesson.
(a) while 
(b) for
(c) during 
(d) None of these

46. The river divides the city ____ two parts.
(a) with 
(b) by
(c) between 
(d) into

47. Nobody believed Smitha at first but he____ to be right.
(a) came out 
(b) turned out
(c) worked out 
(d) carried out

48. Money isn’t the solution ____ every problem.
(a) to 
(b) with 
(c) in 
(d) by

49. Extreme old age when a man behaves like a fool:
(a) Imbecility 
(b) Senility
(c) Dotage 
(d) Superannuation

50. Select the correctly spelt word:
(a) Disiplin 
(b) Discipline
(c) Disciplin 
(d) Dissipline


Answers:-

1 (c) 2(a) 3 (d) 4 (a) 5(c) 6(a) 7(d) 8(a) 9(c) 10(a) 11(b) 12(c) 13(a) 14(b) 15(d) 16(c) 17(a) 18(b) 19(d) 20(c)21(a) 22(b) 23(a) 24(c) 25(d) 26 (c) 27(c) 28 (a) 29 (a) 30(d) 31(c)32(d) 33(b) 34(d) 35(d) 36(b) 37(c) 38(a) 39(a) 40(c) 41(b) 42(a) 43(d) 44(d)45(c) 46(d) 47(b) 48(a) 49(c) 50(b)

GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS FOR LDC EXAM 2017 GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS FOR LDC EXAM 2017 Reviewed by PSC BOOK on 19:09 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.