Monday, 24 July 2017

FIREMAN TRAINEE EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2017

GENERAL KNOWLEDGE 

1:-NH 44 connects Kanyakumari with
 A:-Srinagar
 B:-Varanasi
 C:-Salem
 D:-Chennai
 Correct Answer:- Option-A

2:-The seat of Madhya Pradesh High Court is
 A:-Bhopal
 B:-Jabalpur
 C:-Indore
 D:-Gwalior
 Correct Answer:- Option-B

3:-The playing time of the national song 'Vande Mataram' is
 A:-68 seconds
 B:-52 seconds
 C:-65 seconds
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C

4:-'The immitation of Christ' a work written in Germany during the Renaissance period is
 A:-Thomas Kempis
 B:-Erasmus
 C:-Cameos
 D:-Spenser
 Correct Answer:- Option-A

5:-'Vajrasoochi' was the pen-name of
 A:-T. K. Madhavan
 B:-K. Kelappan
 C:-C. Krishnan
 D:-Moorkoth Kumaran
 Correct Answer:- Option-D

6:-The original name of Jhansi Rani was
 A:-Lakshmi
 B:-Chennamma
 C:-Manikarnika
 D:-Bhageerathi Bhai
 Correct Answer:- Option-C

7:-The first Keralite who became Governor of an Indian state is
 A:-K. M. Panikkar
 B:-C. P. Rama Swami Iyer
 C:-V. P. Menon
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C

8:-Nasik is situated on the bank of
 A:-Krishna
 B:-Godavari
 C:-Narmada
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B

9:-A. J. John was the Governor of
 A:-Bombay
 B:-Tamil Nadu
 C:-Central Province
 D:-Madras
 Correct Answer:- Option-D

10:-'Tuhfat-al Muwahidun' is a treatise written by
 A:-Shibili Numani
 B:-Sir Syed Ahmed Khan
 C:-Swami Vivekananda
 D:-Raja Ram Mohan Roy
 Correct Answer:- Option-D


11:-'Vilasa lahari', the Malayalam version of the work 'Rubaiyat' is written by
 A:-G. Shankara Kurup
 B:-Vennikkulam Gopal Kurup
 C:-S. Sankarn Potti
 D:-Vakkom Moulavi
 Correct Answer:- Option-A

12:-'Paropakari' was edited by
 A:-C. Krishanan
 B:-C. Kesavan
 C:-T. K. Madhavan
 D:-Makhthi Thangal
 Correct Answer:- Option-D

13:-Who was not a disciple of Thycaud Ayya
 A:-Srinarayana Guru
 B:-Bhahmananda Sivayogi
 C:-Ayyan Kali
 D:-Chattambi Swamikal
 Correct Answer:- Option-B

14:-When Swadeshabhimani was started its editor was
 A:-Vakkom Moulavi
 B:-C. P. Govinda Pillai
 C:-Ramakrishna Pillai
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-B

15:-Who was known as V. K. Gurukkal ?
 A:-Thycaud Ayya
 B:-Vaikunta Swamikal
 C:-Vagbhatananda
 D:-C. Kesavan
 Correct Answer:- Option-C

16:-A counter-memorial to Malayali memorial was submitted by
 A:-E. Rama Iyer
 B:-G. P. Pillai
 C:-Dr. Palpu
 D:-K. P. Sankara Menon
 Correct Answer:- Option-A

17:-'People's Majlis' was the parliament of
 A:-Indonessia
 B:-Afghanistan
 C:-Maldives
 D:-Oman
 Correct Answer:- Option-C

18:-Which is the venue of `18^th` Asiens Games ?
 A:-Bangkok
 B:-Tehran
 C:-Doha
 D:-Jakarta
 Correct 
Answer:- Option-D

19:-In a 'Water Polo' team the number of players is
 A:-7
 B:-5
 C:-9
 D:-11
 Correct Answer:- Option-A

20:-'China Times' is the newspaper published from
 A:-Beijing
 B:-Canton
 C:-Taiwan
 D:-None of these
 Correct Answer:- Option-C

No comments:

Post a Comment

Followers