Search This Blog

Saturday, 10 June 2017

LDC THIRUVANANTHAPURAM , MALAPPURAM EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS 2017

KERALA PSC LDC THIRUVANANTHAPURAM , MALAPPURAM QUESTIONS AND ANSWERS 2017 :: LDC EXAM QUESTIONS 2017 

1:-The highest peak in India, Mount K2 is situated in which of the following ?
 A:-Ladakh
 B:-Karakoram
 C:-Himadri
 D:-Himachal

 Correct Answer:- Option-B

2:-River Kabani is the tributary of
 A:-Tapti
 B:-Krishna
 C:-Kaveri
 D:-Mahanadi
 Correct Answer:- Option-C

3:-Who is known as the "Father of Indian Unrest" ?
 A:-Balagangadhar Thilak
 B:-Lala Lajpat Rai
 C:-Bipin Chandra Pal
 D:-Atmaram Pandurang
 Correct Answer:- Option-A

4:-Self respect movement was the contribution of
 A:-Swami Vivekananda
 B:-E.V. Ramaswami Naicker
 C:-Jyotiba Phule
 D:-Annie Besant
 Correct Answer:- Option-B

5:-The Vernacular Press Act of 1878 was enacted by
 A:-Lord Rippon
 B:-Lord Irwin
 C:-Lord Lytton
 D:-Lord Cornwallis
 Correct Answer:- Option-C

6:-As per the census of 2011, the life expectancy of females in India is
 A:-67.7 yrs
 B:-66.6 yrs
 C:-64.4 yrs
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-A

7:-The yellow colour in the map shows
 A:-Wells
 B:-Farmland
 C:-Forest
 D:-Water bodies
 Correct Answer:- Option-B

8:-Additional tax imposed on tax is called
 A:-GST
 B:-Service tax
 C:-Cess
 D:-Surcharge
 Correct Answer:- Option-D

9:-The 12th Five Year Plan gave emphasis on
 A:-Education
 B:-Energy Production
 C:-Sustainable development
 D:-Removal of poverty
 Correct Answer:- Option-C

10:-The Right to Education Act was passed in the year
 A:-2009
 B:-2008
 C:-2007
 D:-2006
 Correct Answer:- Option-A


11:-The temple entry proclamation in Travancore was announced on
 A:-22 November 1936
 B:-12 November 1936
 C:-22 January 1936
 D:-12 January 1936
 Correct Answer:- Option-B

12:-A. K. Gopalan was the volunteer captain of
 A:-Salt Sathyagraha
 B:-Vaikom Sathyagraha
 C:-Guruvayoor Sathyagraha
 D:-None of the above
 Correct Answer:- Option-C

13:-The consecration of the idol of Lord Shiva at Aruvippuram was done by
 A:-K. Kelappan
 B:-T. K. Madhavan
 C:-Chattambi Swamikal
 D:-Sree Narayana Guru
 Correct Answer:- Option-D

14:-The Punnapra-Vayalar protest in 1946 was against the administrative reforms of
 A:-C.P. Ramaswamy Iyer
 B:-N. V. Joseph
 C:-C. Keshavan
 D:-Shanmugam Chetty
 Correct Answer:- Option-A

15:-The first organised revolt against the British in Kerala is
 A:-Pazhassi Revolt
 B:-Battle of Colachel
 C:-Attingal Revolt
 D:-Malabar Rebellion
 Correct Answer:- Option-C

16:-The number of countries participated in the Rio Olympics in 2016 were
 A:-225
 B:-250
 C:-215
 D:-205
 Correct Answer:- Option-D

17:-The Head quarters of BCCI is in
 A:-Sreenagar
 B:-Mumbai
 C:-Chennai
 D:-Gujarath
 Correct Answer:- Option-B

18:-Who has been recently appointed as the new law secretory of India ?
 A:-Ajith Patel
 B:-Rajesh Mishra
 C:-Suresh Chandra
 D:-Nitesh Thakur
 Correct Answer:- Option-C

19:-Which among the following countries has been recently launched the world's First Hack Proof" Quatum satellite
 A:-India
 B:-Russia
 C:-China
 D:-USA
 Correct Answer:- Option-C

20:-'The Last Enemy' is the autobiography of
 A:-Richard Hilari
 B:-Adam Smith
 C:-C. S. Louis
 D:-Bernard Shaw

 Correct Answer:- Option-A

No comments:

Post a Comment