Categories

Accountant (2) Accounts Officer (7) Add Question Paper (1) Admission Tickets (24) Airforce Recruitment Rally (4) Allotment (2) AMV (2) Answer Key (177) Army Recruitment Rally (21) Assistant Grade 2 (18) Assistant Salesman (1) Attender (1) BCA (1) BDO (2) Botany (1) BSF (1) BSNL (1) Central Govt Jobs (3) Certificate Verifications (2) Computer Progammer (2) Computer Programer Cum Operator (1) Computer/IT (1) Confidential Assistant (1) Current Affairs (26) Cutoff (4) Defence Jobs (10) DEO (1) Departmental Test (1) Deputy Engineer (1) Divisional Accountant (6) English Questions (6) Entrance Question Papers (2) Exam Calender (2) Exam Coaching (167) Exam Date (18) Exam Details (48) Excise Guard (13) Excise Inspector (5) Expected Questions (218) Experience Certificate (1) Filed Worker (2) Film Awards (2) Fireman (10) Forest Officer (3) General English (3) General Knowledge (59) General Science Questions (2) Hall Tickets (5) Helper - Peon (1) High Court Assistant (1) History (5) HSE Result (3) HSST (14) Important Articles (1) Indain Army Jobs (1) Indain Cinema (1) Indian Constitution (1) Indian Ecnomy (1) Interview (4) IT Jobs (1) Job Fair (1) Jobs (3) Junior Assistant (11) Junior Assistant Grade 2 (3) Junior Employment Officer (2) Junior Health Inspector (3) Junior Public Health Nurse (1) Kerala Fact (2) Kerala Job (2) Kerala PSC (2) Kerala Psc General Questions (7) Kerala PSC Latest Notification (5) Kerala University (2) KHSE (3) KSEB-MAZDOOR (3) L.P/ U.P (2) Lab Assistant (4) largest in World (1) Last Grade (2) LDC (62) LDC Answerkey (11) LDC exam coaching (46) LDC Model Exam (3) LGS (67) Lower Division Typist (3) Lowerdivision clerk-Model Exam (18) LP School Assistant (2) Mark list (1) Medical Officer (2) Model Exam - LGS (2) Model Questions (97) National Days (1) National Film Awards (1) National Film Awards 2014 (1) Notifications (11) Online Exam (1) Online Examination (3) PEN Names (1) PEON / WATCHMAN (1) Physcial Efficency test (10) Plus One (2) Plus One Admission (1) Police constable (29) Police Jobs (23) Postal Assistant (1) Postal Assistant Sorting Assistant (5) Previous Question Papers (11) Previous Questions (6) PROBABILITY LIST (9) Provisional Answerkey (3) PSC Exam 2015 (2) PSC Hall Ticket (1) PSC Memory Tricks (1) PSC News (28) PSC Rank Lsit (59) PSC Recruitment (2) Question Papers (18) Railway Group C (3) Railway Group D (6) Reasoning (1) Recruitment Rally (4) Renaissance in Kerala (8) Results (9) SBT (1) Secretariat Assistant (45) SET (1) SET Exam (1) Shortlist (49) Social Welfare Schemes and Measures (3) Solved Paper (166) Sports (1) SSC Solved Paper (4) SSLC (5) Staff Nurse (8) Sub Inspector of Police (9) Syllabus (89) Technician Grade 2 (1) University Assistant (2) University Exam Paper (1) VEO (17) Viceroys of india (1) Welfare Officer (1) Women Excise Guard (2) Women Police Constable (4) Work assistant (3)
Powered by Blogger.

Friday, 2 December 2016

PSC PREVIOUS EXAM GK QUESTIONS AND ANSWERS 2016 - PART 45

PSC SOLVED QUESTION PAPER :: PREVIOUS QUESTIONS AND ANSWERS 

Question1:-The Greek Ambassador who visited the court of Chandragupta Maurya
 A:-Megasthenese
 B:-Fahien
 C:-Marcopolo
 D:-Ibun Batutta
 Correct Answer:- Option-A

Question2:-The religious order introduced by Akbar
 A:-Wahabi
 B:-Mansabdari
 C:-Din Ilahi
 D:-Jaziya
 Correct Answer:- Option-C

Question3:-Who introduced 'Saka era' in India ?
 A:-Chandragupta
 B:-Bindusara
 C:-Rudradama
 D:-Kanishka
 Correct Answer:- Option-D

Question4:-Name the founder 'Servants of India Society'.
 A:-Bal Gangadhar Tilak
 B:-V.D. Savarkar
 C:-Gopal Krishna Gokhale
 D:-Motilal Nehru
 Correct Answer:- Option-C

Question5:-The Partition of India was accepted on the basis of
 A:-Cabinet Mission
 B:-Mountbatten Plan
 C:-Cripps Proposal
 D:-Simon Commission
 Correct Answer:- Option-B

Question6:-The historical Jewish copper plate was issued by
 A:-Vikramaditya Varaguna
 B:-Karunandadakan
 C:-Bhaskara Ravi Varman
 D:-Ayyan Atikal Tiruvatikal
 Correct Answer:- Option-C

Question7:-The forced labour existed in Medieval Kerala
 A:-Uzhiyam
 B:-Vishti
 C:-Kacham
 D:-Swarupam
 Correct Answer:- Option-A

Question8:-The first foreign travelered who referred to Matrilineal system existed in Kerala ?
 A:-Ptolemy
 B:-Rabbi Benjamin
 C:-Al Biruni
 D:-Friar Jordanus
 Correct Answer:- Option-D

Question9:-The most important port of ancient Kerala
 A:-Urayur
 B:-Maziris
 C:-Arikamedu
 D:-Kaveripatanam
 Correct Answer:- Option-B

Question10:-The British parliament passed Indian Independence Act in
 A:-August 1947
 B:-June 1947
 C:-March 1947
 D:-July 1947
 Correct Answer:- Option-D


Question11:-The founder of 'Samatwa Samajam'
 A:-Chattampi Swamikal
 B:-Vagbhatananda
 C:-Vaikunta Swami
 D:-Pandit Karuppan
 Correct Answer:- Option-C

Question12:-Gandhiji described which incident as a 'Miracle of modern times' ?
 A:-Vaikkom Satyagraha
 B:-Quit India Movement
 C:-Abstention Movement
 D:-Temple entry proclamation
 Correct Answer:- Option-D

Question13:-Give the title of the book written by Brahmananda Sivayogi
 A:-Mokshapradipam
 B:-Yogakshema
 C:-Mitavadi
 D:-Vedadhikara Nirupanam
 Correct Answer:- Option-A

Question14:-Who popularised the idea of interdining ?
 A:-C. Krishnan
 B:-Sahodaran Ayyappan
 C:-V.T. Bhattathiripad
 D:-Vakkom Moulavi
 Correct Answer:- Option-B

Question15:-The volunteer captain of Guruvayur Satyagraha
 A:-Mannath Padmanabhan
 B:-K. Kelappan
 C:-P. Krishna Pillai
 D:-A.K. Gopalan
 Correct Answer:- Option-D

Question16:-Which state becomes the first state to make voting compulsory in local bodies election ?
 A:-Rajastan
 B:-Gujarat
 C:-Tamil Nadu
 D:-Maharashtra
 Correct Answer:- Option-B

Question17:-The first country in the world to legalise same sex marriage
 A:-Newzealand
 B:-France
 C:-Ireland
 D:-Norway
 Correct Answer:- Option-C

Question18:-The International Yoga Day is observed on
 A:-June 20
 B:-June 23
 C:-June 22
 D:-June 21
 Correct Answer:- Option-D

Question19:-Name the Chairman of the `14^(th)` Finance Commission.
 A:-Y.V. Reddy
 B:-C. Rangarajan
 C:-Ashok Bhushan
 D:-Aravind Subramanian
 Correct Answer:- Option-A

Question20:-Which Indian historian was selected for Japan's Fukuoka Prize 2015 ?
 A:-Ranajit Guha
 B:-Ramachandra Guha
 C:-Romila Thapar
 D:-Irfan Habib
 Correct Answer:- Option-B

Question21:-Who invented CT scan ?
 A:-Madam Curie
 B:-W.C. Roentgen
 C:-G.N. Hounsfield
 D:-Isaac Newton
 Correct Answer:- Option-C

Question22:-Which metal is commonly used as target in X-ray tubes ?
 A:-Lead
 B:-Cobalt
 C:-Radium
 D:-Tungsten
 Correct Answer:- Option-D

No comments:

Post a Comment

Followers

Google+ Followers

-ADS-

space for ads