BEAT FOREST OFFICER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2016 - PART 3

BEAT FOREST OFFICER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2016 - PART 3

1:-Which monthly organ was published under the editorship of Parvathi Ayyappan in 1933 for the sake of women renaissance?
 A:-Vanitha Kusumam
 B:-Subhodhini
 C:-Stree
 D:-Chitrabhanu
 Correct Answer:- Option-C

2:-Who made an historic agitation at the Ooroottambalam public school for admitting a child?
 A:-Vaikunda Swamikal
 B:-Narayana Guru
 C:-Dr. P. Palpu
 D:-Ayyankali
 Correct Answer:- Option-D

3:-Jesus is subjected to the parallel figurative icon as Black Christ is related to ----------
 A:-PRDS
 B:-Basel Mission
 C:-LMS
 D:-CMS
 Correct Answer:- Option-A

4:-Who was the ruler in Travancore when the first calendar was printed that synchronized the English and
Malayalam eras?
 A:-Gouri Parvathi Bai
 B:-Swathi Thirunal
 C:-Uthram Thirunal Marthanda Varma
 D:-Ayilyam Thirunal
 Correct Answer:- Option-B

5:-M'aunathul Islam Sabha was formed at Ponnani in ------------
 A:-1899
 B:-1900
 C:-1901
 D:-1902
 Correct Answer:- Option-B

6:-Arrange the following events in the chronological order
(i) Panthibhojanam
(ii) Aruvippuram Siva Installation
(iii) Samatwa Samajam
(iv) Pattini Jatha
 A:-(iii),(ii),(i),(iv)
 B:-(ii),(i),(iii),(iv)
 C:-(i),(ii),(iv),(iii)
 D:-(iv),(iii),(ii),(i)
 Correct Answer:- Option-A

7:-'To develop scientific temper, humanism and spirit of equality' deals in the Indian Constitution of ------------
 A:-Article 36-51
 B:-Article 14-35
 C:-Article 51-A
 D:-Article 5-11
 Correct Answer:- Option-C

8:-Haiku is a form of ..................
 A:-Japanese poetry
 B:-Chinese stories
 C:-Japanese drama
 D:-Japanese novel
 Correct Answer:- Option-A

9:-In which year constitutionally created of new States of Jharkhand, Chattisgarth and Uttaranchal?
 A:-1998
 B:-2000
 C:-2002
 D:-2004
 Correct Answer:- Option-B

10:-Where is the geographical location of the central theme of the novel, Aarachar written by K R Meera?
 A:-Keralam
 B:-Tamilnadu
 C:-Bombay
 D:-Bengal
 Correct Answer:- Option-D


11:-Which road in New Delhi is recently renamed as 'APJ Abdul Kalam Road'?
 A:-Akbar Road
 B:-Lodhi Road
 C:-Aurangazeb Road
 D:-Prithviraj Road
 Correct Answer:- Option-C

12:-Whose were working as the chief editors of Yukthivadi monthly?
 A:-Sahodaran Ayyappan and M C Joseph
 B:-Kuttipuzha Krishnapilla and M C Joseph
 C:-Joseph Edamaruku and Kuttipuzha Krishnapilla
 D:-Sahodaran Ayyappan and Kuttipuzha Krishnapilla
 Correct Answer:- Option-A

13:-What is called the study and use of sound waves?
 A:-Vocal pedagogy
 B:-Acoustics
 C:-Audiometry
 D:-Audiology
 Correct Answer:- Option-B

14:-Who is the head of the 'Western Ghats Ecology Expert Panel'?
 A:-Kasturirangan
 B:-Oommen V Oommen
 C:-Madhav Gadgil
 D:-V S Vijayan
 Correct Answer:- Option-C

15:-In Indian mythology, who are the parents of Lord Krishna?
 A:-Nanda Baba and Yasoda
 B:-Vasudeva and Devaki
 C:-Pandu and Kunti
 D:-Vasudeva and Rohini
 Correct Answer:- Option-B

16:-'Earth Day' is celebrated every year on:
 A:-5th June
 B:-22nd March
 C:-22nd April
 D:-8th June
 Correct Answer:- Option-C

17:-Rachel Carson's Silent Spring exposed the hazards of:
 A:-Nuclear wastes
 B:-Pesticides
 C:-Chlorofluorocarbons
 D:-Global warming
 Correct Answer:- Option-B

18:-Who is the Chairperson of Kerala State Disaster Management Authority?
 A:-The Chief Minister of Kerala
 B:-The Minister for Revenue and Disaster
 C:-The Minister for Home & Vigilance
 D:-The Chief Secretary
 Correct Answer:- Option-A

19:-Name an active volcano in India:
 A:-Nun-Kun
 B:-Mount Mayon
 C:-Barren Island
 D:-Jongsong Peak
 Correct Answer:- Option-C

20:-The Disaster Management Act was enacted in:
 A:-December, 2002
 B:-March, 2007
 C:-March, 2010
 D:-December, 2005
 Correct Answer:- Option-D

BEAT FOREST OFFICER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2016 - PART 3 BEAT FOREST OFFICER EXAM QUESTIONS AND ANSWERS 2016 - PART 3 Reviewed by PSC BOOK on 00:29 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.